Bērna uztverei šausminoši skati Zoo

Bērna uztverei šausminoši skati ZooAr darbabiedreni un viņas diviem bērniem (3 un 5 gadi) bijām Zoo. Maitu lija plēsa gaļas gabalus no pūkaina dzīvnieciņa. Mans 5gadīgais ceļabiedrs pievērsa manu uzmanību būrim un ar asarām acīs jautāja: tante, tas bija trusītis? Ja es būtu pamanījusi, es tur nebūtu gājusi, vai būtu bērna uzmanību jau savlaicīgi novērsusi, bet nu bija par vēlu. Vēlāk mazais mammai teica: nekad vairs nenāksim šurp, labi?
Es saprotu, ka maitu lijas negrauž burkānus un neēd apsmērētas desu maizes, bet vai tos dzīvnieciņu ķermeņus viņām nevar pasviest kaut kur publikai neredzamā vietā?

fargo    9 "Tad sakāt, ka nevajag vest, pirms nav parādīti vispirms pa TV raidījumi ar nogalināšanu, un pēc tam praktiskās apmācības aitu fermā pie jērnu nokaušanas."

pat mazam bērnam ir jābūt spējīgam saprast visdabiskākās lietas pasaulē. to, ka maitu putni tiek saukti tā, nevis tāpēc, ka ir ļaunas maitas, bet tāpēc, ka ir sanitāri, tas ir šo dzīvnieku eksistences uzdevums. tāpat vilks nemedī nabaga stirnu, jo ir... es nezinu... ļauns. bet tāpēc, ka vilks ir mednieks, tas ir viņa darbs, uzdevums, misija šajā pasaulē. medīt.
un tas bija jāzina bērnam.
tā nav zoodārza vaina, ka bērns ir pilnīgi nesagatavots vērot visdabiskāko procesu - dzīvnieku ēšanu. tā ir vecāku vaina, kuriem acīmredzot pat prātā nav ienācis sagatavot, vai pat ja nav bērnam stāstīts, tad pieaugušam cilvēkam būtu jābūt vismaz kādām spējām konstruēt nākotni, paredzēt sekas sev pieejamā līmenī.
kā var neienākt prātā, ka zoodārzā dzīvnieki tiek baroti? nevis ar pelmeņiem, bet ar maksimāli dabiskiem apstākļiem pietuvinātu barību. pieaugušas tantes, bet ir šokā par to, ka zoodārzā dzīvnieki... ēd. un vainīgs ir zoodārzs. vai ne?

un jā, internetā ir pieejamas vienreizējas filmas par dabu. par reālo dabu. par medībām, izdzīvošanu. arī dzimšanu un nāvi. dzīvnieku vecāku rūpēm par mazuļiem un pašu dzīves ciklu. es nevaru izdomāt iemeslu, kāpēc bērnam to visu neļaut redzēt.
parādīt planētu, parādīt iespējami daudzveidīgas biosistēmas, lai jau ļoti agri bērns aptver, ka pasaule nav viena pilsēta vai 10 apkartnes kvadrātkilometri, bet planēta ar okeāniem un tuksnešiem, dzīvību un nāvi.

runcizs  1 6 Disneja mūltenītēs rāda, ka zvēriņi, "rokās" sadevušies, laimīgi dejo. Inboxā ir spēlīte, kur vistiņa staigā, atstāj oliņu. Gotiņa staigā, atstāj piena pudeli. Cūciņa staigā, atstāj šķinķa šķēli un... iet tālāk, uzēd, un atstāj nākamo šķinķa šķēli. Nevajag bērniņus traumēt, viņiem ir jādzīvo gaišajā pasaulē, kurā gaļiņa rodas lielveikalā uz plaukta, visi zvēriņi dzīvo draudzīgi, tikai tie ļaunie mednieki (lai zeme viņus aprij) bojā visu idilli un harmoniju...
Dabā viss ir vienkārši: ir dzīvnieks zālēdājs, kurš ēd zāli (arī cilvēka stādījumus), ir dzīvnieks gaļēdājs, kurš NOGALINA un ēd dzīvniekus zālēdājus. Un ir cilvēks, kurš nogalina (un audzē) gan zālēdājus, gan gaļēdājus savām vajadzībām. Tiesa, lielākā daļa cilvēku paši negalina, bet izmanto galinātāju radīto produkciju (gaļiņu lielveikalā, ādas maciņus, kurpītes, jaciņas, no zvēriņu dzidzeriem iegūtas zāles un kosmētiku). Un viņi paši ir baisi ĒTISKI, gānot neētiskos viņu izmantotās produkcijas piegādātājus...

Tuftalogs    4 Ilona, varbūt nevajag raut no konteksta un pašai piedzejot? Man tēvs piemēram joprojām mūk no mājām, kad jākauj aitas, nekad nav varējis pat vistai galvu nocirst, lai gan audzis laukos. Nezinu ko Tu darītu, ja piemēram Tev izsalkuši bērni mājās, bez veikala un citām civilizācijas opcijām un tikai apēdama cūciņa. Laikam palūgtu pašai nomirt un sagriezties gabalos, vēl labāk uzreiz sardelēs.
Un varbūt tomēr padomāsi pirms raksti, jo starp mirušu vecmāmiņu un kaujamu jēru ir laikam neliela, bet būtiska atšķirība. Vectēvs mammas nomira, kad man bija 3. gadi, tā man bija tāda pirmā saskarsme ar jēdzienu "tuvinieku nāve", uz bērēm biju paņemts, kaut kā neesmu par maniaku izaudzis...
Un vēlreiz... ja bērns nesaprot, ka maitu lijām arī gribas ēst, tā pat kā visiem citiem un tas nav pārāk estētisks skats, tad tā ir pieaugušo cilvēku problēma, kuri šo bērnu audzina, nevis zoo problēma, kuram būtu jānoslēpj dzīvnieks, lai kādam nerastos "trauma" no tādām šausmām.
Un es domāju, pat esmu pārliecināts, ka mana meita izaugs ar veselīgu dzīves uztveri, saprotot lietu dabisko kārtību, atšķirībā no daudziem citiem bērniem, kurus pat nav iespējams iemācīt ieslēgt veļas mašīnu patstāvīgi līdz 21. gada vecumam :)

Geisha  1 3 Man bija 5 gadi kad nomira vectēvs. Mani atrada zārkā vectēvam mutē maizi stūķējot. Un? Dzīva esmu joprojām. Vienmēr tiku mācīta nesper, neplēs, arī dzīvniekam sāp. Tagad mazdēls (1 gadu vecs) tā ieķeras nabaga vecajai kaķenei kažokā ka maz neliekas. Bet kaķene saprot, ka mazs un cieš līdz zināmam vecumam. 1- 2 gadīgajam ļauj sevi pluinīt, vecākiem bērniem gan šnāc virsū. Bet tad jau bērni ir iemācīti, ka kaķenīte ir pai, pai. Stāstīt bērnam vajag kā viss tas dabā ir iekārtots.

KOMPETE  1 2 Un ja tas nebūtu trusītis, bet pelīte, ko tavs piemājas kaķītis katru dienu ķer? Barības ķēde ir un paliek barības ķēde. Arī mūs ēd. Baktērijas. sēnes un tā....
Tā iet ar tiem, kas mucā augši un pa spundi baroti. Lauku bērnam šādi jautājumi nerastos.

KOMPETE  2 1 Jā, un man gan liekas, ka normāls bērns arī normali šo ciklu spēj uztvert. Kad manam puikam bija četri gadi, viņu paņēma lidzi uz laukiem, tā īpaši mani un vīru neinformējot, ka tur būs cūkas kaušanas pasākums. Skatīties neaicinaja, bet arī neliedza. Sīkais aiz ziņkārības tomer palūrēja. Nekādu posihotraumu nedabūja un ari turpmaku interesi neizraisīja. Varbūt tapēc, ka puika.
( es gan bik pašūmējos...)

Rondijs    1 Nerunājot par to, kā bija agrāk. Mūsdienu bērnam, (ar to domājot izglītotu cilvēku atvasi) līdz apm. 8 gadiem neko tādu rādīt kategoriski nedrīkst, jo tagad bērni dzimst stipri jūtīgāki, tāpēc brīdinu - būs trauma. Obligāti acis jāpiesedz.

Geisha    4 Kā ir kad bērnam nesaka kas viņš ir puika vai meitene vai bērnam ir vecāks Nr. 1 un vecāks nr. 2 nevis mamma un paps. Vai tā nav tizlāka trauma nekā kad bērns redz kā kaķis peli apēd.

piladzoga    2 Ir taču izvēles iespējas neapciemot zoo dārzā plēsoņas un neiet tur barošanas laikos.

_Rainbow_  1   Mani bērni būtu tikai priecīgi, ja būtu šāda iespēja redzēt, no kā pārtiek plēsējputni!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu