Zoss

zoss foto attēls

Zoss - jautājumi un diskusijas

Ierīko laukā aplociņu ar sētu ap pirti, kur zosīm pa dienu dzīvoties. Ierīko ūdenstrauku (būvveikalos ir visāda lieluma un augstuma vannas), kurā maini ūdeni, ierīko barības siles. Pirts durvis atstāj vaļā, pa dienu dzīvosies iekšā-ārā, pa nakti pirtī. Pirtī ieliec pakaišus - salmus, sienu, regulāri pārklāj pāri sastaigātiem jaunus sausus un pavasarī iztīri. Tā būs gan pirts tīrāka, sausāka, gan zosis veselīgākas. Pirtī var ielikt nelielu sildītāju, vai kad pārāk auksts, mazliet iekurināt. Var-ūdens gan būs regulāri jāpienes.
Un šmuce būs liela...
Tā kā jāizlemj-pirts vai zosis!
ja kaadas 30....un ziema silta.pirtina mazina un zemiem griestiem. ··· Zoss: Vai zosis var dzivot pa ziemu... lasīt visu diskusiju (4 atbildes) –»
Kādu iemeslu dēļ zoss nedēj? (5)
Kādi var būt iemesli tam, ka zoss nedēj?
Varbūt tēviņš? Tēviņi nedēj.... Nav noskaņojuma...
Bezdēšanas laiks...
Streiks vai depresija. Par aukstu varbūt putniņam. Pagaidi-būs 20 olas 3 nedēļās. ··· Zoss: Kādu iemeslu dēļ zoss nedēj? lasīt visu diskusiju (5 atbildes) –»
Kā atšķirt zosu tēviņu no mātītes? (5)
Pavasarī nopirkām zoslēnus. Tagad izauguši, bet nevar īsti saprast, kas ir kas.
https://www.youtube.com/watch?v=REWu0qkVOCI Mātītes olas dēj :) Ja nevari atšķirt, tas nozīmē ka visi ir vai nu mātītes vai tēviņi ;) Parasti viņi gan vizuāli, gan pēc balss tembra atšķiras. Zosu mātēm kakls ir īsāks kā tēviņiem! Es zinu, ka vecmamma šķiroja pēc tā, kā zoslēns kājiņas nostiepj, kad vēkšpēdus uz muguras noliek. ··· Zoss: Kā atšķirt zosu tēviņu no... lasīt visu diskusiju (5 atbildes) –»
No cik mēnešiem zoslēni sak det olas? (1)
Gribetu pajautat no kada vecuma zosis sak dēt olas?
http://zosis.awardspace.com/noflash/padomi.html ··· Zoss: No cik mēnešiem zoslēni sak det... lasīt visu diskusiju (1 atbildes) –»
Pelēkās zosis (6)
nekur nevaru atrast info par pelēkajām zosīm... kā saprast kurš ir puika un kura meitene? kad sāk dēt oliņas un cik ilgi dēj?
Pameegjini Zoodärzä kädu putnu speciälistu sazvaniit. Tur ir tieshäm labi putnu pazineeji un nenjem galvä stulbenjus, kas te raksta. :))) Tēviem ir garāki kakli,balsis atšķiras,domāju,ka zosis dēj pavasaros kādu mēnesi vai divus,pēc tam perē.Visu vasaru kā vista nedēj.Dažreiz siltos rudeņos arī sāk dēt,bet reti.Ja ligzdā parādās daudz dūnu un pūku,tad zoss grib perēt.Zosis savas olas aprok ar sienu vai salmiem,tā ka nezinot,kur ligzda, ļoti grūti atrast.Jā,vēl mātes var pazīt mīšanas periodā uz galvas izraustītas spalvas. Teksti mulkigi.piekritu tam ka vajag pazvanit specialistam bet zvaniet ornitologam uz siguldu.bet tad.kad ruriet zosi.var noteikt zosenam-calenam pats bet jabut iemanai.gruti aprakstit.ome nema brilli es cali... JŪS TE VISI ĀKSTIETIES! Kas zosis audzē, tas arī prot pēc izskata atšķirt, kurš tēviņš, kura mātīte.Zoslēnus nemaz nevajag pētīt kas kurš ir.To var redzēt rudenī uz Mārtiņiem.Pieņemu, ka zoslēnus perina maijā, jūnijā. Cik manīju savas mātes dārzā, tad secināju, ka onkuliņiem ir sekstes vietā tāds pamatīgs paugurs. Meičām tādu naf.
/vnk izslāpusi pēc sarunām, jo ir tikts pie neta, tāpēc neko rupju neteiks / :D
··· Zoss: Pelēkās zosis lasīt visu diskusiju (6 atbildes) –»
Mārtiņdienas zoss (12)
Labdien! Padalieties, lūdzu, pieredzē, kā šito zvēru riktīgi gardu pagatavot, lai vērts ņemties.
Zosi parasti cepu uz ZS. Iepriekšējā vakarā ierīvēju to ar garšvielu eļļas maisījumu un atstāju vēsumā. Tā kā pildījumam lieku skābus kāpsostus, tad arī iemarinēšanai izmantoju maltas ķimenes, piparus, sāli, ķiploku, nedaudz etiķa, eļļu.
Otrā rītā pildu un cepu. Pildījums: apcepts sīpols, skābēti kāposti, ķimenes, cukurs, dzērvenes (var ābolu). Ja vajag - sāls, bet es parasti nelieku.
Piepildu, aizšuju, lieku uz vēdera folijā un cepu 2 stundas.
Tad iztinu, lieku uz cepešpannas uz gareniski uz pusēm pārgrieztiem burkāniem, var arī smaržai un garšai kādu plāni sagrieztu žāvēta speķa šķēli, pielej apakāšā uz pannas nedaudz ūdeni un cep regulāri aplaistot vēl aptuveni 2 stundas ne pārāk karstā, apt 180 gr temp.
Kaut kur esmu dzirdējusi, ka zoss jācep tik stundas, cik kg tā ir smaga. Tā jau praktiski arī sanāk.
Jā, beigās uz pannas pielieku klāt arī veselus kartupeļus, lai viss reizē ir gatavs.
Lai izdodas!
Man kolēģis Mārtiņdienas zosi gatavo iemālējot ar visām spalvām māla kažokā un tad izrok bedri, sakurina ugunskuru un kad ir ogles, tad liek virsū zosi un aizrok ciet..pēc 5 stundām zoss gatava. Niansēs gan neatceros, bet uz manu izbrīnu ,vai tāda vispār ēdama, teica, ka neko gardāku neesot ēduši.:) To var pagatavot pildot ar dārzeņiem,ar rīsiem-rozīnēm-plūmēm žāvētām,ar kāpostiem skābētiem sutinatiem.
Man gan negaršo pildītas nekā,ne zoss,ne pīle,vienīgi samalt kotletēs.
var cept sāls garozā,var cept pildītu ar da jebko,var sadalīt pa porciju gabaliem,pastūķēt zem ādas zaļumu un garšvielu maisījumu,katru gabalu aptīt ar plānu svaiga vai kūpināta speķa šķēli un tad bāzt krāsnī...variantu daudz,galvenais kritērijs-kam zoss domāta un cik nopietns būs viss ēšanas pasākums :) man negarsho zoss-par sausu,un piile,savukart,par treknu.
es pildu vistu parasto,bet palielu-pildiijumiem izvaru divas olas un samaisu tas ar spiestiem kjiplokiem,pupinjam no bundzhas(var izvariit,tumshas),daudz zaljumiem un majonezi+krejumu,sali nedaudz.zhavetas plumes un aboli man arii negarsho pie galjas.
aizshuju ar diegiem cieshi ciet.
vistu sariveju ar dajebko-sali,pipariem,spiestiem kjiplokiem,sinepem,medu.ljauju pastavet aukstuma paris stundas(respektiivi-visu to daru no riita).
uz lielas pannas,apkart vistai, salieku visu,kas ir rudenii-kartupeljus,kabachus,var senes(es lieku shampinjonus,veselus),papriku arii veselu vai pargrieztu uz pusem,apkaisu un parleju atkal ar dajebko,nedaudz udens apaksha un shauju karstaja ceptuve.ik pa laikam ar to udeni parleju visu.jarekjinas ar kadam 2 stundam.ja ir luste,visu,kas apkart vistai beigas parkaisu ar sieru.
sarkanviins,alus.
··· Zoss: Mārtiņdienas zoss lasīt visu diskusiju (12 atbildes) –»
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Twitter Draugiem Facebook Google+ uz e-pastu
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu